19. maalis, 2016

Kasvit

Heinäkuu 2015

Käytin yhden kesälomaviikkoni koulun kasvikurssiin. Takana on vaellusreissu UK-puiston Itäkairan maisemissa ja muutama vapaapäivä sen jälkeen Kilpisjärvellä. Jätin isännän Kilpisjärvelle, jotta hän saa toteuttaa yksinvaelluksensa lempimaisemassaan. Minä sen sijaan jouduin palaamaan kohti etelää. Tein typerästi, kun en ottanut makuupaikkaa. Auton pakkasin junaan, kuten niin monesti ennenkin, mutta tyydyin selviytymään tavallisella istumapaikalla. Seurakseni vaunuun tuli muitakin kärvistelijöitä, kuten solttupoikia, jotka aloittavat huomenna armeijan harmaissa. Eihän istumapaikalla mitään nukuttua saa. No ei se mitään, ehkä seuraavana yönä opistolla sitten nukuttaa. Jäin Tampereen asemalla autoineni pois ja ajelin koululle. Oli vielä aivan liian aikainen maanantaiaamu ja jouduin odottamaan hyvän tovin vielä aamupalankin alkamista.

Viikon kasvikurssi oli oikea menestys. Oli lämmin viikko ja sadettakin tuli reilusti, mutta yleensä aina iltaisin. Sain lomailla, pääsin valmiiseen ruokapöytään ja olla ulkona kasveja opettelemassa. Koulun pihapiiristä löytyivät lähes kaikki kasvit, jotka kuuluivat opeteltavien kasvien listaan. Teimme torstaina retken läheiselle Hornion suolle, jossa kävimme läpi suokasveja ja siellä saimme kaksi kertaa sadekuuron niskaan. Toisella kerralla ehdimme majan katoksen alle sadetta pitämään ja toisella kerralla olimme jo paluumatkalla kohti autoja. 

Kuinka sitä voikaan innostua pelkästään jostain kasveista ja heinistä noin paljon? Sain seuraavina viikkoina kartutettua keräämääni kasviota runsain mitoin ja työmatkoja polkiessani katseeni oli jatkuvasti jossain ojanpientareella. Kasvit tuntuvat sieltä ojasta oikein huutavan mitä ne ovat tai ottamaan selvää mitä ne ovat, jos on hiukan vieraampi kasvi kyseessä. Myös mökillä kiertelin kameran kanssa ympäriinsä. Kostea ja lämmin sää innostivat kukkia täyteen väriloistoon. Sain opetella myös listan ulkopuolella olevia lajeja. Kun kerran kasvitentti on tehty ja läpäisty, on aika ylläpitää osaamista ja vähän lisätäkin sitä. Kuvaan valitsin syvänpunaisen metsäapilan.

Sain kesän aikana kuvattua kasviota varten myös koko joukon vesikasveja ja veden varassa olevia kasveja. Niitä on kätevä kuvata kajakista käsin. Olen myös yrittänyt saada kasveja kuvattua monilta eri paikkakunnilta ja olen onnistunut siinä hyvin. Myös Lapinreissulla sain kuvattua kasviooni muutaman kasvin lisää. En ole aikaisempina vuosina nähnyt Lapissa kulleroita, mutta nyt sain myös sen lisättyä kokoelmaani. Se kaiketi kukkii sellaiseen aikaan kesästä, että olimme tänä vuonna reissussa juuri oikeaan aikaan. Ehdin kartuttaa kasviotani vielä seuraavan kokonaisen kesän ajan ja valita kuviin kaikkein onnistuneimmat kuvat. Päätin jättää listasta pois ainakin puut ja keskittyä kukkiviin kasveihin ja muihin yleisiin kasveihin, joita pihapiireissä tulee vastaan.