19. maalis, 2016

Metsästys

Lokakuu 2015

Metsästysaiheinen kurssi kesti lauantaista keskiviikkoon. Tarkoituksena ei ollut opetella metsästämään vaan osallistua kaksipäiväiseen hirvijahtiin ja sen jälkeen tutustua kolme päivää pienriistan metsästykseen. Tarkoituksena oli oppia metsästämisestä jotain, jota voi oppaana hyödyntää työssään myöhemminkin. Koululta lähdettiin jo perjantaina yhteiskyydein kohti Toivakkaa. Jo monta vuotta Toivakan metsästäjät ovat toivottaneet Eräkarkun opiskelijat tervetulleiksi mukaan heidän hirvijahtiviikonloppuunsa ja jo monta vuotta opiskelijat ovat päässeet seuraamaan hirvestystä sen aloitusviikonloppuna heidän opastaminaan. Majoituimme Toivakan metsästäjien metsästysmajalle ja saimme perjantai-iltana pienen teoriapaketin hirvenmetsästyksestä ennen tulevaa metsälle menoa.

Hirvijahtiviikonloppu

Toivakan metsästysseura on jakaantunut kahteen porukkaan, suurempaan Raiskin porukkaan, joka metsästää Raiskin alueella ja pienempään kirkonkylän porukkaan, joka metsästää kirkonkylän alueen metsissä. Jakauduimme metsästäjien mukaan niin, että 1-2 opiskelijaa kulki aina yhden metstästäjän mukana. Olin lauantaina mukana Raiskin porukan koiramiehen matkassa kurssikaverini kanssa. Kaikki oli minulle uutta ja jännää. Päästimme koiran irti ja lähdimme rauhallista tahtia sen perään. Sen liikkeitä pystyi seuraamaan gps-laitteesta, josta näkyi myös koiran juoksuvauhti ja jos koira jäi haukkumaan hirveä, sen haukkutiheys/minuutti näkyy laitteessa. Koiran tehtävänä on etsiä hirvi ja sen löytäessään koira pysähtyy ja alkaa haukkua. Jos koira ajaa hirveä takaa, se ei ajaessaan kuitenkaan hauku. Kesken päivän pidettiin nuotiolla makkaranpaistotaukoa. Raiskin porukan hirvisaalis lauantaina oli yhteensä 6 hirveä. Pääsin näkemään vierestä, kuinka se oli jo suolistettu, kun pääsimme paikalle. Koko porukan tehtävänä oli kokoontua kuljettamaan hirvi köydellä vetäen autonperään. Koiralla oli tapana tulla nyhtämään kaadetusta hirvestä karvaa.

Päivän päätteeksi hirvet nyljettiin metsästysmajalla, jossa oli erillinen rakennus nyljetyn riistan nylkemiseen, riiputtamiseen ja lihoiksi pistämiseksi. Minulle lykättiin puukko kouraan ja osallistuin yhden vasan nylkemiseen. Sain neuvoja miten sen tehdään, mutta en ensikertalaisena ollut siinä hommassa kovinkaan hyvä, mutta tulipa kokeiltua sitäkin. Sunnuntaina olin puoli päivää kirkonkylän koiramiehen mukana ja iltapäivällä passimiehen mukana. Iltapäivä meni siihen, että koko porukka jäljitti vasaa, jota oli haavoitettu etujakoihin. Opin miten metsästysseuran ryhmäkuri toimii ja miten toimitaan, kun haavakkoa jäljitetään. Vasa saatiin lopulta kiinni ja ammuttua. Vähän haikeaa oli se, että sen emo pyöri alueella vielä puoli tuntia vasansa ampumisen jälkeen. Se oli ainoa elävä hirvi, jonka näin koko viikonlopun aikana. Kirkonkylän porukan saalis sunnuntaina oli yhteensä 3 hirveä.

Pienriistan metsästys

Maanantaina menimme jänismetsälle koiramiehen ja passimiehen mukana. Seurasimme taas koiran toimintaa ja seisoskelimme hyvän tovin passissa, jossa ehti tulla vähän kylmäkin. Koira sai vainun ja pääsi jahtaamaan jänistä, jonka seurueemme toiset jäsenet pääsivät näkemään, mutta niin siinä kävi että "pupu pääsi pakoon". Se ei minua surettanut lainkaan, kun jälkikäteen kuulin että se pupu oli melkoisen pieni rääpäle. Pääsipä vielä kasvamaan metsään. Illalla aloitimme valmistelemaan tiistai-iltaa, jolloin oli tarkoitus tarjota hirvikeittoa ja muuta hyvää metsästysseuralaisille kiitoksena siitä, että saimme olla heidän vieraina hirvimetsällä. Tiistaina aloitimme päivän metsästysmajalla ja yksi metsästysseuran miehistä tuli kertomaan loukkupyynnistä ja pienriistan pyytämisestä yleisesti. Lopuksi kävimme katsastamassa muutamia lähimaastossa olevia loukkuja ja tutuituimme erilaisiin ansioihin ja loukkuihin. Loppuaika tiistaista valmistelimme illan tarjoilua. Alkupalaksi tarjosimme kalaa. Hirvikeiton kanssa oli tarjolla tuoretta ruisleipää ja jälkiruoaksi olimme leiponeet tuoretta pullaa. Keitosta tuli oikein hyvää ja metsästysseuralta tuli keittoa syömään noin kaksikymmentä hekilöä. Keskiviikkona tutuistuimme vielä linnustukseen koiramiehen mukana. Meitä oli viiden opiskelijan ryhmä. Luvat oli tähän aikaan vuodesta vielä metsolle, joten pääriistana oli tarkoitus jäljittää metsoa ja sellaisen pääsimme myös näkemään. Koira pääsi ison järkäleen (ukkometson) jäljille ja näimme sen kun se lehahti lentoon. Emme sen perään enää lähteneet vaan palasimme metsästysmajalle. Paikat olisi vielä siivottava ennen kotiin lähtöä.

***

Erityisesti hirvijahtiviikonloppu teki minuun lähtemättömän vaikutuksen. Huomasimme kurssikavereiden kanssa, että metsästäjät ovat mitä suurimpia luonnonystäviä ja metsästys on yksi pieni osa luontoharrastusta. Hirvestys on tarkoin määrätty ja ohjeistettu miten sen tulee tapahtua, se on täyttä yhteistyötä ja eroaa siinä monesta muusta metsästämisestä. Itselleni jäi kipinä siitä, että olisi mahtavaa päästä uudelleenkin hirvestykseen mukaan. Minulla oli Tommin vaellustakki lainassa, koska se on oranssi. Olin ostanut itselleni kurssia varten oranssin piponkin. Vaelluskengillä pärjäsi, jos sai olla liikkeessä ja kävellä. Paikallaan ollessa varpaat pääsivät helposti kylmettymään. Kylmemmällä kelillä olisi ollut sopivaa varustautua huopavuorikumisaappain. Niissä eivät olisi varpaat palelleet. Mieleeni jäi kytemään ajatus metsästyskorttikokeen suorittamisesta. Ehkäpä jonain päivänä sen voisin suorittaa ja oppia vähän lisää.