19. maalis, 2016

Eräruoka

Marraskuu 2015

Viisipäiväinen eräruokakurssi pitää sisällään erilaisia muinaisia eräruokia ja niiden valmistamistapoja. Kurssin aikana käytiin läpi savustaminen, kuoppahaude, savihaude, suolahaude ja paistaminen. Kurssin opettajana toimi eräkonkari Turkka Aaltonen. Kurssi pidettiin koulun kodalla ja laavujen luona ja koululla on myös oma pieni savustuskota.

 

Savustettu naudanliha

Naudan ulkofilettä paloitellaan ohuiksi paloiksi/suikaleiksi. Viipaleet nostetaan reippeihin puutikun varassa roikkumaan savustuskodan ylisille lihan paksumpi osa laitetaan riippumaan alas. Mausteeksi sopii suola ja pippuri. Savustus kestää koko päivän. Valmiit savustetut suikaleeet sopivat vaikka vaellukselle mukaan otettavaksi. Ne tulee kuitenkin syödä suht nopeasti, sillä ne eivät säily viikkotolkulla, mutta vasta ennen vaellusta valmistetut suikaleet säilyvät varmasti vaelluksen ajan.

Jänispata

Jänis nyljetään ja paloitellaan 8 palaan. Mausteeksi sipulia, porkkanaa, lanttua ja suolaa. Haudutetaan padassa vähintään 3 tunnin ajan. Metsästäjältä oli tilattu jänis, ja kokonainen valkoisessa talvipuvussa oleva jänis tuotiin meille kodalle nyljettäväksi ja pataa laitettavaksi.

Piimäjuusto

3 litraa "punaista" maitoa ja 2 litraa piimää (esim AB) ja suolaa. Kerniliinaa ja narua juustopallon valuttamista ja sitomista varten.

Maito kiehautetaan kiehumispisteeseen 99 asteeseen ja sitten lisätään piimä. Tässä vaiheessa EI enää kiehauteta, mutta piimän annetaan hetken lämmetä. Määrästä saadaan kaksi pallojuustoa. Neste valutetaan kerniliinan läpi ja lisätään reilusti suolaa. Liinasta tehdään pallo ja sidotaan narulla kiinni. Juuston annetaan valuta ja jäähtyä.

Körpäkkä

Palvikylkeä (possua) ja savukalaa esim lohta, sipulia (valk. pun.) paistovoita. Sipuli ja mustapippuri lisätään lopuksi.

1. kuullota sipuli

2. kypsennä liha

3. paista kala ---> sekoitetaan lopuksi samaan pannuun.

Körpäkkä kuuluu syödä esim. ruisleivän päällä.

Jääsilakat tai muikut (kuvassa)

Paistinpannun pohjalle possun palvikylkisiivuja. Huom! Erillistä paistorasvaa ei  tarvita. Päälle sipuliviipaleita ja näiden päälle jääpaloja. Jääpalojen päälle silakat tai muikut ja lopuksi vasta mausteet (suola ja pippuri).

Paistinpannu esim. kolmijalan päällä. Jään sulaessa vedeksi voidaan liika neste kaataa välillä pois.

Loimulohi

Kala "naulataan" 8 puunaulalla loimutuslevyyn, 6 naulaa reunoille ja 2 selkärangan viereen. Sivellään kala suolavedellä ja asetetaan loimutuslevy reilunkokoisen nuotion viereen. Varmista että kalan paksuin kohta (selkäliha) on kypsä. 

Rosvopaisti

Hirven ulkopaistia, naudan paistia tms. Lihaan viilletään taskut ja taskuihin raakaa kylkeä, possun silavaa. Tämä auttaa kuvaa lihaa pysymään rasvaisempana. Taskuun voi lisätä vaikka valkosipulia. Taskut suljetaan narulla. Lihat laitetaan lihanpaistopusseihin ja pussit vielä foliokääreisiin. Omaan paistopussiin voi laittaa kasvislohkoja.

Nuotiokuoppa: puuta tarvii polttaa monta tuntia, jotta kuopan reunakivet kuumenevat. Kuoppa tyhjennetään ja jätetään kuopan reunakivet. Kuopan pohjalle voidaan laittaa esim. kosteaa kaislaa tai heinää. Lisätään foliokääröt kuoppaan, päälle heinää ja kuumia kuopasta nostettuja kiviä. Päälle tuohta (tai pahvikansi) ja kivien päälle lopuksi maata ja kytevät hiilet.

Röstiperunat

2 munaa, perunaa ja porkkanaa raastettuna

Vehnäjauhoja tai juustoraastetta, suolaa, pippuria

Paistetaan voissa.

Ahvenpata (Siniportin ahventa)

3-6 fileoitua ahventa

Laitetaan pataan vatsa alaspäin

Päälle tilliä ja persiljaa ja loraus vettä

Ryynimakkara 

Broilerjauhelijaa ja siskonmakkaran sisukset,  turvotettua ohraa

Massa laitetaan sukkahousuun (suoleen)

Laitetaan mausteliemi pataan kiehumaan, sipulia, porkkanaa, persiljaa, mausteliemikuutoita tms. Keitetään makkaroita liemessä noin 45 minuuttia

Pataleipä

1 litra nestettä (esim. juustonhera tms.)

vehnäjauhoja, 5 palaa sokeria ja aprikoosinpaloja tai rusinoita

1,5 rkl leivinjauhetta (tai hiivaa)

Mämmi- ja leipämaltaita ja oliiviöljyä

Paistetaan nuotiolla noin tunnin ajan. Pataleipä laitetaan valurautapataan ja paistetaan ns. ylälämmöllä, mikä tarkoittaa että padan kannen päällä on hiiliä. Myös kolmijalan alla on tuli.

***

Tässä muutama ruokalaji mainitakseni. Lisäksi teimme hernekeittoa ja paistoimme lettuja. Viikon aikana valmistettiin myös graavisiikaa, haukea paperikäärössä, sinisorsaa suolahauteessa ja lintua savihauteessa, jolloin pääsimme tekemään ja seuraamaan vierestä näitä erilaisia haudutustapoja. Hernekeitto oli parasta, mitä olin moneen vuoteen saanut syödäkseni. Sitä olikin haudutettu padassa monta tuntia. Aivan kaikkea en jaksanut edes maistaa ja haudesorsat olivat sen verran pieniä, että niistä riitti pieni maistiaispala kaikille.

 

***

Pimeäsuunnistus osa 1

Koululla järjestetään pimeänajan suunnistuskokeita pitkin syksyä ja yksi mahdollisuus suorittaa pimeän ajan suunnistus osui eräruokaviikolle. Minulla ei ole ollut koskaan tarvetta hortoilla sysipimeässä metsässä, joten oli aivan uutta mennä metsään vain otsalamppu mukana. Olin kotimetsässä ehtinyt käydä yhden ainoan kerran pimeässä etsimässä rasteja ennen tätä koitosta. Sää ei suosinut suunnistusiltaa, sillä sumu alkoi vallata maisemaa. Viisi rastia oli tarkoitus löytää kahdessa tunnissa. Kerron tässä nyt lyhyesti, että löysin kaksi ensimmäistä rastia ja sen jälkeen maailma sakeni sumun peittoon, enkä juuri nähnyt yhtään mitään. Kompassini oli jähmeä ja silmälasini täysin huurussa. Tämä näyttö meni siis aivan päin hanuria. Se siitä sitten. Uutta yritystä joskus toiste.