23. maalis, 2016

Erityisryhmien opastaminen luonnossa - näyttö

Maaliskuu 2016

Tutkintotilaisuus pidetään Kurjenrahkan kansallispuistossa, Savojärven Rantapihassa lauantaina 13.2.2016 klo 10.00 - 15.00 välillä. Tutkintotilaisuus koostuu näytöstä erityisryhmien opastaminen luonnossa ja myös joitakin osioita erä- ja luonto-opastamisen kokonaisuudesta. Luonto-ohjelma järjestetään erityisryhmälle alle kouluikäiset lapset. (Kuva ei liity kyseiseen retkipäivään). Retkipäivä on suunniteltu yhteistyössä Maarian seurakunnan perhetyöntekijän kanssa. Lasten ja perhetyöntekijän lisäksi retkipäivään osallistuu lasten sisaruksia ja vanhempia. Vanhemmat toimivat avustajina omille lapsilleen. Opasparina näyttöä on antamassa kurssikaverini Tero.

Tapahtuman mainos saatiin jakoon joulukuussa ja perheiltä odotettiin ilmoittautumista tammikuun loppuun mennessä. Lopulta kävi niin, että retkipäivää piti siirtää, koska moni perheistä oli retkipäivän aattona flunssassa. Retkipäivä siirrettiin lauantaille 5.3.2016. Ohjelma ja aikataulu pidettiin muuten täysin samana. Tämä jälkimmäinen retkipäivä oli jäätilanteen kannalta paljon parempi. Aikaisemmin jäät olivat sateen vuoksi sulaneet melkoisen sohjoksi, mutta viime päivien pakkaset olivat jäädyttäneet järven jään uudelleen paksuksi ja kantavaksi. Tämä oli pilkkimisen kannalta loistojuttu. Eipä tarvinnut pilkkiä mistään tynnyristä. 

Olimme saaneet kaksi apulaista retkipäivälle. Meillä oli henkilöt keittiöllä lämmittämässä tarjottavan lounaskeiton ja nuotiolla vahtimassa turvaväliä ja ylläpitässä tulta. Lapset saivat aikansa kulumaan päivän aikana keksimällä myös itse tekemistä ohjatun toiminnan lisäksi. Lumikasa ja lumilapiot olivat suosittuja omatoimiselle lumileikille. Päivä oli onnistunut ja myös keli oli hyvä retkipäivän keliksi. Aurinko ei paistanut, mutta jäällä ollessa ei tuullut lainkaan ja lämpötila oli siinä asteen pakkasen puolella ja nousi iltapäivän aikana nollan tuntumaan.

 

Retkipäivän ohjelma

10.00 - 10.45 Pilkkimistä järven jäällä

10.45 - 11.30 Luontotoimintarastit (roskarasti, lumijälki- ja eläinrastit ja linnunruokintaa)

11.30 - 12.30 Lounastauko ja mahdollisuus lämmittelyyn sisällä

12.30 - 13.15 Retkirasti, esillä talviretkeilyvälineitä kuten lumikenkiä, telttoja ja ahkio 

13.15 - 14.00 Aarteen etsintää

14.00 - 15.00 Retkieväiden grillaamista nuotiolla