10. touko, 2016

Linnut

Toukokuu 2016

Toukokuun ensimmäinen viikko kului mukavasti lintuja opiskellen. Eräkarkkulaiset suuntaavat joka vuosi viideksi päiväksi Meri-Porin lintutorneille oppia saamaan. Opettelin lintuja vähitellen jo talvella koska joitakin piti opetella metsästyskorttikokeeseen, joten vesilinnut ja metsäkanalinnut olivat jonkilaisessa hallinnassa ja järjestyksessä. Myös Raision rinkan retki Raision lintutornille huhtikuun lopussa oli hyvä aloitus tulevalle lintuviikolle. Sain Raisiossa kouraani pienen vihkon, johon voisin kirjata tulevien kuukausien lintuhavainnot muistiin. Porin lintuviikon kouluttajina toimivat Jyri Reinikka ja Karri Jutila. Jutila olikin tuttu kouluttaja jo nisäkäskurssilta. Viikko oli lämmin ja aurinkoinen eli oikein mainio keli ulkoilun kannalta. Sisäopiskeluun olin varautunut lintukirjoin, jotka olivat hyvä lisä luokkaopetukseen, joka toteutettiin vanhoilla kalvosulkeismenetelmällä ja lintuäänilevyllä. Itselläni sattui olemaan samainen lintuäänilevy, joka löysin kirpputorilta yhdellä vaivaisella eurolla viime kesänä.

Päivä aloitettiin aina aamuteorialla, kun ulkona oli vielä viileää. Aamuihin sai herätä aiheeseen sopien linnunlaulun säestyksellä. Muutamat nukkuivat koko viikon teltassa ulkona, mutta minulle kelpasi leirikeskuksen punkka. Telttailemaan ehtisi myöhemmin kesällä, jolloin lintukonserttikin hiljenee ja yöllä voi oikeasti nukkua. Lounaan jälkeen suuntasimme kaukoputkinemme ja kiikareiden kanssa lintutorneille tai rannoille kiikaroimaan ja havaintoja tekemään. Porissa tavattiin viikon aika myös sellainen lintuharvinaisuuskin kuin yöhaikara. Itse en päässyt sitä näkemään, mutta toinen melko harvinainen lintu, lampiviklo tuli nähtyä. Tarkentavilla putkilla pääsi näkemään lintujen tuntomerkkejä läheltä. Silti esimerkiksi lirot ja allit pysyttelivät kovin kaukana, eikä niitä päässyt putkellakaan näkemään selkeästi yksityiskohtia myöten. Sen sijaan opin erottamaan esimerkiksi mustalinnun, nokikanan ja pilkkasiiven toisistaan. 

Kurssilla ei jääty pähkäilemään muutamien värittömien pikkulintujen tunnistamiseen sen enempää, koska niitä pääse harvemmin näkemään mutta sitäkin useammin kuulemaan. Silloin painotettiin linnun äänen tunnistamista. Näitä ovat esimerkiksi pajulintu, metsäkirvinen, ruokokerttunen ja lehtokerttu. Tunnistamisissa panostettiin juhlapukuisten koiraslintujen tunnistamiseen. Haastavaa olikin tunnistaa linnut, jotka pääsin kuvaamaan leirikeskuksen pihassa, sillä ne eivät olleetkaan juhlapukuisia koiraita. Kuvaan valitsin mustarastasnaaraan, joka on kuitenkin pienellä vaivalla tunnistettavissa mustarastaaksi. Hieno lintu ja kaunis laulunääni. Luontoportin sivuilla on selkeät kuvat eri linnuista, joista voi käydä opettelemassa tai varmistamassa oma tunnistus. Myös naaraslinnuista löytyy hyviä kuvia.

Kurssin aikana käytiin keskustelua varpusista ja niiden vähentymisestä. Varpusia ei enää näy niin runsain määrin, mitä ennen. Jos varpusen näkee, sekin saattaa usein olla pikkuvarpunen, joka on nykyään paljon varpusta yleisempi lintu. Kurssin aikana ei pureuduttu tunnistamista kummoisempiin asioihin. Muuttoasioihin ja muihin lintumaailman ilmiöihin ei ehditty puuttua, joten siinäpä olisi selvästi ainesta toisen kurssin verran. Nyt tavoitteena olisikin ylläpitää opittuja asioita ja palata niihin aika ajoin uudelleen, vaikkei muuten niin aina parin viikon ajan keväisin.

***

Kurssilta ajelin vielä viikonlopuksi mökille. Tälle viikonlopulle osui myös "Tornien taisto" eli lintutornien väliset kahdeksan tuntia kestävät havaintokisat. Päätin käydä Köyliönjärven Vinnarin lintutornilla kisapäivän aikana ja sain sieltäkin listaani vielä muutaman uuden lajin. Kurssin jälkeen eri lintujen laulut alkoivat erottua aikaisempaa selkeämmin toisistaan. Milloin lehtokerttu visersi aikaisin aamulla ja milloin taas viherpeippo konsertoi omaa säveltään. Myös peipon ja pajulinnun laulut erottuvat nyt selkeästi toisistaan. Kirjasin reilun viikon aikana 70 eri lintulajia joko nähtynä tai kuultuna. Lista ei voi enää kovin paljoa kesän aikana kasvaa. Mieleeni ei tule enää kuin muutama lintu listaan lisättäväksi.

Kuuntele lintukaraokea