27. elo, 2016

Kulttuuriin ja eräperinteeseen liittyvä opastaminen - näyttö

Elokuu 2016

Tutkintotilaisuus pidetään Aurajoella ja Liedon Vanhalinnassa lauantaina 27.8.2016 klo 10.00 - 17.00 välillä. Tutkintotilaisuus koostuu näytöstä kulttuuriin ja eräperinteeseen liittyvä opastaminen ja luonnossa liikkumisen opastaminen. Retkeen kuuluu melonta 5km Halistenkoskelta Liedon Vanhalinnalle ja takaisin. Vanhalinnassa kävellään 800 metrin arkeologiapolku ja 1,4 km historiapolku ja kuullaan samalla opastusta alueen hirstoriasta ja kulttuurista. Retkiohjelma on suunniteltu aikuisryhmälle ja se sopii myös ensimmäistä kertaa melontaa kokeileville. Jos retkipäiväksi on luvattu kovaa tuulta (yli 6m/s) tai jatkuvaa runsasta sadetta, melontaosuus jää pois ja retkipäivä pidetään Liedon Vanhalinnassa.

 

Retkipäivän ohjelma

10.00 - 10.30 Kokoontuminen, melontakaluston ja retkeilijöiden varustaminen

10.30 - 12.00 Melonta Halistenkoskelta Liedon Vanhalinnalle

12.00 - 13.45 Arkeologiapolku ja evästauko

13.45 - 15.00 Historiapolku 

15.00 - 15.30 Vapaata tutustumista alueeseen

15.30 - 17.00 Melonta Liedon Vanhalinnalta Halistenkoskelle

 

Tapahtuman mainoksen sain jakoon juhannuksen jälkeen ja tapahtumaa mainostettiin pääasiassa yhden Latuyhdistyksen kautta. Ilmoittautuminen alkoi 15.8. ja viimeinen ilmoittautumispäivä oli 24.8. Mainostin 16.8. alkaen retkeä myös lähiseudun muissakin Latuyhdistyksissä ja sain koottua retkelle 8 osallistujaa. Torstain sääennuste ei ollut rohkaiseva, koska juuri lauantaille oli luvattu vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen kovaa tuulta, merialueille ja rannikolle jopa myrskyä.  Melontaosuus oli lopulta jätettävä turvallisuussyistä kokonaan pois. Retkipäivänä tuuli olisi kovaa, 7-9m/s ja puuskissa jopa 12m/s ja yli, joten päätös oli oikea. Osallistujien joukossa oli muutamia, jotka eivät ole ennen kokeilleet melontaa.

Retkipäivä pidettiin Suomen luonnon päivänä ja saimme kovasta tuulesta huolimatta muuten kauniin ulkoilukelin. Aurinko paistoi ja lämmintä oli lähemmäs 20 astetta. Retki aloitettiin pienellä ryhmäyttävällä köysitehtävällä. Kävelimme sen jälkeen arkeologiapolun, joka kiertää Liedon Vanhalinnan ja nousee kierroksen lopuksi Vanhalinnan huipulle. Kuva on otettu Vanhalinnan huipulta kohti Aurajokilaaksoa ja Turkua. Arkeologiapolun aikana opastin alueen muinaishistoriaa ja huipulla pidimme evästauon. "Huipulla tuulee" piti tänäänkin paikkansa. Laskeuduimme huipulta alas pihapiiriin, jossa ovat tilan rakennukset, jotka toimivat nykyään museona. Jatkoimme kävelyä historiapolulle, jonka aikana kerroin alueen uudempaa historiaa Kävelyn aikana keskustelimme myös alueen kasveista, sillä alueella kasvaa huomattava määrä eri ketokasveja ja lounaisia lajeja, joita ei kasva muualla Suomessa.

Vanhalinnan alueella valmisteltiin illan tapahtumaa, Muinaistulien yötä. Halistenkoskelta lähtisi vielä joukko iltamelojia Liedon Vanhalinnalle järjestettävään tapahtumaan ja meloisivat sieltä myöhään yöllä lyhdyin valaistuin kanootein takaisin. Vanhalinnalla näytti olevan ainakin koko joukko jousiampujia. Ryhmämme päätti oman kulttuuriretkensä tuulen yltyessä 13.30 aikaan. Kotiin päästyäni luin vielä uutisia ja tämä päivä jääkin mieleen Rauli-myrskystä, joka on riehunut etelä-Suomea pohjoisempana pahastikin. Tuulta oli Turun alueellekin luvattu puuskittain jopa 12-16m/s. Minulla on nyt kuitenkin valmiina tarkoin laadittu turvallisuus- ja pelastussuunnitelma melontaretkeä varten jokiosuudelle Halistenkoski - Liedon Vanhalinna.