15. tammi, 2017

Yrityskurssi

Tammikuu 2017

Koulutuspäivät ja kurssit Eräkarkussa alkavat käydä omalta osaltani vähiin. Yrityskurssin jätin tarkoituksella viimeisten kurssien joukkoon, jolloin aikaisemmat opinnot ovat jo antaneet mielikuvaa ja kokemusta eräoppaan työstä. Viikko oli siinä mielessä tylsä, että istuimme sisällä koko viikon. Lisäksi mieli oli haikea, sillä en palaisi koululle enää kovin montaa kertaa. Maanantaina ja tiistaina käsiteltiin yrityksen perustamiseen liittyviä asioita, yritysmuotoja, sekä muita tärkeitä seikkoja joita on hyvä ottaa huomioon ja työstää ennen yrityksen perustamista sekä sen alkuvaiheissa. Keskiviikkona keskityimme talousasioihin, kannattavuuslaskelmaan, verotukseen, yms. Torstaina vielä jatkettiin keskiviikon teemaa ja perjantaina keskitytään tuotteistamiseen sekä yleisemmin luontoalan yrittäjyyteen.

Olen leikitellyt ajatuksella perustaa tmi Satuseikkailut -nimisen pienen yrityksen, joka tarjoaa lähinnä viikonloppuretkiä. Koulutuksen liittyvät näytöt ovat tuoneet ideoita tuotteistamiseen. Onhan Satuseikkailuilla jo muutama valmis retkipaketti kehitettynä ja muutama vielä tulee testatuksi seuraavien kuukausien aikana. Myös joitakin tarvikehankitoja on tullut tehtyä ihan näyttöjä ajatellen, mutta myös omia retkiä varten jatkossa. Tarvikkeet ovat viime kuukausina täydentyneet nuotiolla valmistettavan ruoanlaittoväleineistön hankinnalla. Sain joululahjaksi kolmijalan ja nuotiokahvipannun. Ostin vielä pienemmän pannun vesipannuksi ja valurautaisen paistinpannun. Suuri valurautainen kasari kätköissäni on ollutkin jo monet vuodet. Nyt se pääsee pitkästä aikaa kunnon käyttöön.

 

Satuseikkailujen olemassa olevat retkipaketit

Kulttuurimelontaa Aurajoella / kokopäiväretki. Sisältää melontaa 2 x 5km ja opastetun kierroksen Liedon Vanhalinnan ympäristössä.

Vaihtoehtoisesti puolipäiväretkinä joko melonta tai opastettu kulttuurikierros Vanhalinnassa.

Lumikenkäretki ja nuotiolounas / puolipäiväretki

Pyöräretki Ruissalon lintutornille / kokopäiväretki. Sisältää pyöräilyä 2 x 15km ja opastettua luontoseurantaa ja lintujen tiirailua.

Vaihtoehtoisesti puolipäiväretkinä joko pyöräily tai opastettu luonto- ja lintuseuranta.

***

Mietintämyssyssä

Viikonloppuretki pe-su. Retkeilyn alkeet ja harjoitusvaellus Kullaalla Joutsijärven ympäri. Sisältää yhden teoria- ja suunnitteluillan pari viikkoa ennen retkeä. Patikka järven ympäri on noin 30km. 

Mietinnät ovat toki ehdottomasti vain myssyssä, eikä kokopäivätyöni anna myöten millekään muulle toiminnalle juuri nyt. Yrittäminen ei muutenkaan taida olla aivan ominta aluettani. On mukavampi toimia järjestössä ja järjestää retkiä sen kautta ja ylläpitää omaa osaamistaan sen kautta ja ylläpitämällä ja omaa osaamista eri lajeissa pitkin vuotta. Eräkarkun opintojen myötä olen tajunnut, että osaan vasta hyvin vähän. Yrityskurssilla tuotiinkin sitä puolta esiin, että alkuvaiheen jälkeen on hyvä löytää se omin juttu ja keskittyä siihen, eikä yrittää ylläpitää laajaa tuotevalikoimaa. Ammatillisen toiminnan kautta voi käydä vieläpä niin, että Lapinvaellukset kokevat inflaation (mitä kyllä epäilen). Ammatti sisältää kuitenkin hyvin paljon tavaroiden roudaamista paikasta toiseen ja välinehuoltoa ja sehän ei ole tietenkään mukavaa. Eteiseni tursuaa nytkin tavaraa helmikuun alun näyttökeikkaa varten. Pitää olla suunnitelma ja varasuunnitelma. Säät eivät aina ole suotuisia ykkövaihtoehtoisen ohjelman vetämiselle. Sen totesin elokuussa, kun kova tuuli sotki melonnan osuuden näytöstäni ja nyt on hyvinkin mahdollista, että lumitilanne ei suosi lumikenkäilyretken vetämistä. Varasuunnitelmalle on syytä antaa arvoa ja myös se ohjelmaosuus tulee olla huolella rakennettu ja etukäteen mietitty. Tällä erää olen puhunut ja sanaisen arkkuni tyhjentänyt.