5. helmi, 2017

Luonnossa liikkumisen opastaminen - näyttö

Helmikuu 2017

Tutkintotilaisuus pidetään Kallastenvuoren metsässä, Raisiossa lauantaina 4.2.2017 klo 10.00 - 14.00 välillä. Tutkintotilaisuus koostuu näytöstä luonnossa liikkumisen opastaminen (lajina lumikenkäily) ja erä- ja luonto-opastamisen kokonaisuudesta ruoanvalmistus avotulella. Retki alkaa osoitteesta Santalantie 127, Raisio, jossa sijaitsee Latuyhdistys Raision Rinkka ry:n ylläpitämä Pähkinämäen maja. Retkipäivä 4.2.2017 on yksi Suomen luonnon päivistä 100-vuotisen Suomen juhlavuoden tapahtumista. Suomen luonnon päivä kulkee nimellä Sukella talveen. Latuyhdistys Raision Rinkka ry järjestää Pähkinämäen majan ympäristössä toimintaa niille, jotka eivät osallistu järjestettyyn lumikenkäretkeen.

 

Retkipäivän ohjelma

10.00 - 10.30 Lumikenkiin tutustuminen ja alkulämmittely

10.30 - 12.30 Lumikenkäretki Kallastenvuoren metsässä Pähkinäpolkua myötäillen

12.30 - 14.00 Nuotioruoan valmistaminen ja retkiruokailu nuotiolla

 

Tapahtumaa mainostettiin pääasiassa Raision Rinkan kautta ja osallistujia retkelle ilmoittautui lopulta 11 henkilöä. Retkipäivän lähestyessä oli selvää, että lunta ei ole tarpeeksi siihen, että alkuperäisestä suunnitelmasta voisi pitää täysin kiinni. Lounais-Suomessa, kuten yleisesti muuallakin päin Suomea uutta lunta ei satanut moneen viikkoon ja keli pysytteli plussan puolella, joten lumi oli todella vähissä. Oli otettava käyttöön varasuunnitelma. Suunnittelin muuta ohjelmaa ja varauduin siihen, että lumikenkäily on jätettävä pahimmassa tapauksessa pois kokonaan. Varaohjelmana toimi kolme suunnistusrastia majan lähistöllä sijaitsevalla luontopolun lähellä. Halukkaat voisivat myös valaa nuotiolla tinaa.

Retki vaati etukäteissuunnittelua ja tavaroiden roudaamista paikan päälle. Lumikenkiä tarvittiin reilusti ja ruoan laitto ja syöminen vaati suuren määrän muuta tavaraa. Kartutin omaa tarvikevarastoani kolmijalalla, johon vanha valurautakasarini sopii. Lisäksi minulla on nyt kaksi nokipannua kahvinkeittoa varten. Ja ne muuten saivat jo mukavan nokisen säväyksen käytössä ollessaan. Ostin myös valurautaisen paistinpannun. Raision Rinkan puolesta majalle hankittiin suuri määrä tiiliä, joista sai rakennettua käytännöllisen retkiruokakeittiön ja lisäksi yksi ritilä. Pari päivää ennen retkeä kävin varmistamassa lumitilanteen. Metsässä ei lunta ole, polut ovat jäässä, mutta paikoin kallio näkyy paljaana jään alta. Lähipellolta löytyi kuitenkin sen verran lunta, että lumikenkäilyä päästään kokeilemaan ja perusteita päästään käymään läpi. Sen lisäksi luontorastit käydään erikseen läpi luontopolku kiertäen.

Retkipäivänä oli pilvinen keli. Pääsimme kokeilemaan kenkiä ja tekemään lenkin lähipellolla. Ohjasin ylä- ja alamäkitekniikan. Tämän jälkeen ryhmäni hajaantui muutamaan pienempään ryhmään rasteja etsimään ja kuljin itse mukana varmistamassa että rastit myös löydettäisi ilman kompassiakin. Päivä päättyi körpäkkälounaaseen. Körpäkkä sisältää rasvaista possunkylkeä, savukalaa ja sipulia. Tarjosin körpäkän ruisleivältä, joka toimi annoksen lautasena. Lautanen oli sen verran suuri, että en jaksanut koko lautasta syödä. Nuotion luona oli myös koko joukko muita retkeilijöitä, jotka osallistuivat Rinkan muuhun talvipäivän toimintaan.   

 

*** 

Pimeäsuunnistus osa 4. luettavissa Hobitinkolossa.