6. touko, 2017

Luonnontuntemukseen perustuva opastaminen - näyttö

Toukokuu 2017

Tutkintotilaisuus pidetään Raisiossa ja Ruissalossa lauantaina 6.5. klo 10.00 - 15.00 välillä. Tutkintotilaisuus koostuu näytön osista luonnossa liikkumisen opastaminen (lajina pyöräily) ja luonnontuntemukseen perustuva opastaminen. Retki alkaa Raision kirjaston luota osoitteesta Eeronkuja 2, Raisio. Kirjastolta lähdetään ryhmänä pyöräilemään noin 15km matka Ruissaloon. Luonto-opastus sisältää opastusta Ruissalon luonnosta; Ripaus luonnonhistoriaa, asiaa linnuista, kasveista, lehtometsistä ja kulttuurista. Kuvassa on pikkutikka, josta puolisoni Tommi otti kuvan Krottilanlahden lintutornille vievän polun varrelta.

Retkipäivän ohjelma

10.00 - 11.30 Pyöräily Raisiosta Ruissaloon

11.30 - 12.00 Opastusta Ruissalon Rantapromenadilla

12.00 - 12.30 Pyöräily Krottilanlahteen 

12.30 - 13.45 Opastusta Ruissalon Krottilanlahden lintutornin luona ja evästauko

13.45 - n.15.00 Pyöräily Ruissalosta Raisioon

 

Retkeä mainostettiin Raision Rinkan kanavien kautta ja retkelle osallistui lopulta 11 retkeilijää ja lisäksi opas, kaksi avustajaa ja näyttöä vastaanottava henkilö. Toinen avustajista kulki autolla ja toimi huoltoauton kuljettajana, jos välinerikkoutumisten tai muiden tilanteiden varalta kuljetusapua oltaisi tarvittu. Huoltoauton mukana matkassa kulki mukana myös yksi lintukaukoputki, joka oli lainassa Turun lintutieteelliseltä seuralta pientä korvausta vastaan. Toisen avustajan tehtävänä oli pyöräilyn aikana pitää peränpitäjän paikkaa. Kaikilla retkeen osallistuvilla oli kuitenkin polkupyörät kohdallaan ja sopiva pyöräilykunto, joten kaikki pysyivät matkassa mukana. Saimme lämpimän ja aurinkoisen kelin höystettynä pohjoistuulella, joka ei ollut kuitekaan retkipäivää haittaavan kova.

Opastukseni perustui pitkälle Ruissalon hoito- ja käyttösuunnitelmaan jossa on mukavan kattavasti kerrottu Ruissalon luonnonhistoriaa, kulttuurihistoriaa, metsänhoidon vaiheita mm. tammimetsien hakkuita ja nykytilaa. Lehtometsä luonnontyyppinä mahdollistaa runsaan erilaisten kasvien esiintymisen ja monipuolinen kasvitilanne taas mahdollistaa monipuolisen eläimistön ja linnuston esiintymisen saarella. Ruissalossa on paljon sellaisia kasveja, hyönteisiä ja sieniä, joita muualla Suomessa ei tavata lainkaan. Lintujen pesimätiheys on aivan omaa luokkaansa. Kevät on tänä vuonna hieman myöhässä. Monia kevätkukkia oli jo löydettävissä ja viime viikon jälkeen mukulaleinitkin kukkivat ja pensaat olivat myös hieman vihreämpiä. 

Ilman lintukaukoputkea lintujen tunnistaminen pitkän matkan päästä on hankalaa tai jopa mahdotonta. Kaukoputki auttoi havainnoimaan isokoskelon, tukkasotkan ja silkkiuikun, jotka olisivat jääneet tunnistamattomiksi ilman kaukoputken suomaa apua. Ilmassa oli paljon pikkulintujen laulua, joista tunnistettavimmat olivat talitiainen, sinitiainen ja peippo. Muutama lintu jäi tunnistamattakin niiden viilettäessä nopeasti ohi. Muutamat perhoset liihottelivat keväässä ja muutamia muitakin luonnonihmeitä jäimme hetkeksi pohtimaan, kuten kaatuneita puita, jotka ovat kääpien valloittamia ja kelopuuta, joka on täynnä koloja, todennäköisesti tikkojen hakkaamia koloja.