25. maalis, 2018

Tolkien lukupäivä 25.3.

Tolkien Society on käynnistänyt vuodesta 2003 vuosittain vietettävän Tolkien-lukupäivän. Lukupäivälle on valittu vuosittain myös erityinen teema, joka on tänä vuonna "Koti ja kotiliesi: monta tapaa olla hobitti." Suurin osa hobiteista elää kotikonnuillaan iankaiken joutumatta sen suurempiin seikkailuihin. Hobitit arvostavat oman kodin rauhaa ja hyvää ruokaa ennen kaikkea muuta. 25.3. On myös Suursormuksen tuhoamispäivä ja samalla Sormuksen Sodan päättymispäivä. Se tarkoitti samalla sitä, että Kolmas Aika oli lopuillaan.

Kuvassa on legosetti, joka kantaa nimeä "Gandalf saapuu." Gandalf saapui Kontuun kärryineen, johon oli lastattu ilotulitteita Bilbon 111-vuotis syntymäpäiväjuhliin. Gandalf tapaa Hobittilan reunamilla ulkona kirjaa lukevan Frodon. Yhdessä he jatkavat matkaa Repunpäähän ja kohti tulevien syntymäpäiväjuhlien kiivasta viimeistelyä. Näiden tapahtumien aikaan Frodo oli vielä tietämätön tulevista seikkailuistaan, eikä Gandalfkaan tiennyt mihin tulevat vuodet häntä veisivät. 

Hobiteista Bilbo Reppuli oli seikkailija, joka vietti tuntikausia laatien karttoja kulkemistaan alueista ja kirjoittaessan talteen omia kokemuksiaan. Bilbo myös käänsi monia muinaisia haltiakielisiä taruja yhteiskielelle ja sepitti myös omia tarinoita ja runoja. Hänen jälkeensä hobiteista seikkailuun tempautuivat Frodo, Samvais, Meriadoc ja Peregrin. Bilbon tavoin minä olen tarttunut karttoihin, jumittunut niihin toisinaan tuntikausiksi ja haaveillut seikkailuista niiden maisemissa. Kartat eivät ole kertoneet kaikkea. Vaikka niistä on luettavissa maaston muodot ja vesistöt, eteen avautuva uusi näkymä on aina uusi ja ihmeellinen.

Hobittien historiasta ja tavoista

Hobitit voidaan jakaa kolmeen heimoon; väkeviin, karvajalkoihin ja helokeseihin. Väkevät elivät Anduinin suuren virran varrella ja he olivat rakenteeltaan vantteria. Smeagol kuului väkevien heimoon ja hän on kotoisin vesien ääreltä. Helokesit olivat sirorakenteisia ja vaaleita. Väitetään että heidän veressään virtasi pisara haltia verta. Kun levottomuudet idässä laajenivat länteen, vaelsivat helokesiveljekset Marcho ja Blanco länteen etsien kanssaan vaeltaville hobiteille uutta kotimaata. Karvajalat ovat suurilukuisin hobittiheimo ja he säilyttivät pisimpään tavan asua tunneleissa ja koloissa.

Kontu perustettiin v. 1601 Kolmatta Aikaa Marchon ja Blancon ylittäessä joukkoineen Baranduinjoen. Tämän joen ja Kaukavaarojen välinen alue sai nimekseen Kontu. Kontu on jaettu neljään neljännykseen. Neljännysten ulkopuolelle jää vielä Bukinmaaksi kutsuttu itäinen alue. Neljännykset on jaettu edelleen piirikuntiin, jotka on nimetty tunnettujen sukujen mukaan. Konnun ainoa nimetty virkamies on pormestari. Konnussa toimii postilaitos ja konnavahdit sekä rajavartio. Pormestari toimi muiden tehtäviensä ohella pääkonnavahtina.

Hobitit viljelevät kaiken muun ohessa myös piippukessua, pehkua. Hobiteista ensimmäisenä sitä viljeli Tobold Piipari. Kessulajikkeista kolme on tunnettuja ja suosittuja. Näitä ovat Pitkänpohjan pehku, Vanha Tobo ja Etelän tähti. 

 

BILBON MATKALAULU

Tie vain jatkuu jatkumistaan

ovelta mistä sen alkavan näin.

Nyt se on kaukana edessäpäin,a

jos voin, sitä joudun seuraamaan

jaloin innokkain vaeltaen

kunnes se taas tien suuremman kohtaa

paikassa johon moni polku johtaa.

Mihin sitten? Tiedä en. 

Tie vain jatkuu jatkumistaan,

ovelta mistä sen alkavan näin.

Nyt se on kaukana edesspäin,

jos voin sitä joudun seuraamaan

jaloin uupuen vaeltaen

kunnes se taas tien suuremman kohtaa

paikassa johon moni polku johtaa.

Mihin sitten? Tiedä en. 

(Taru Sormusten Herrasta, 19. painos. 44, 76.)