4. kesä, 2016

Maapallo vuonna 2016. Tohtori on tulossa Tardiksensa kanssa kohti havaittua kriisialuetta. Mutta kuka onkaan lähettänyt hätäkutsun? Vastassa ei ole ainakaan mitä tahansa avaruuden alieneita.

19. maalis, 2016

Kuntoaan on ylläpidettävä jollakin tavalla myös keskellä sysipimeää ja usein lumetonta talvea. Käytössäni on kotona yksi toimiva kuntolaite - spinningpyörä. Se ei ole jäänyt käyttämättömänä pölyttymään, vaan se on varsinkin talviaikaan säännöllisessä ja ahkerassa käytössä. Sitä paitsi, kyllä se pölyttyy, vaikka se käytössä onkin. Pitäisi kai imuroida ja pyyhkiä pölyjä useammin. Mutta se imuroimisesta ja siivoamisesta. Takavuosina kävin uimahallissa ja kuntosalillakin, mutta kuten moni asia, nekin jäivät ja tilalle tulee (onneksi) jotain muuta. Toivon mukaan se jokin muu on uusi liikuntalaji tai lajikokeilu, eikä sohvalle löhähtämistä.

Olen yhdistänyt sisäpyöräilyyn televisiosarjojen katselun. Läppäri vaan pöydälle tai muulle tasolle ja Ylen Areenasta tai kovalevyltä pyörimään jokin sarja. Sopivan pituisia sarjoja löytyy 45-50 minuutin ja 60 minuutin pyöräilysessiolle. Näin pyöräillessä tulee seurattua sarjaa, eikä matkamittaria, josta myös minuutit ja kulutetut kalorit ovat nähtävissä. 45-50 minuutin pyöräilyyn  voi vielä liittää vaikka loppuvenytyksiä, keppijumppaa tai muuta sopivaa toimintaa. 

Spinning- tai kuntopyöräilyyn kotona saa lisäpuhtia, kun kaivaa kartan, vaikkapa Keski-Maan kartan esille ja muuntaa kartalla olevat virstat ja mailit kilometreiksi ja päättää mihin voisi aloittaa polkemaan oikein pitkän retken. Olen parikin kertaa virtuaalipolkaissut Hobittilasta Briihin, mutta nyt olen jatkanut Briistä Rivendelliin ja vieläkin kauemmas. Pääsin jouluna Punasarven solalle ja tämän vuoden puolella jatkoin sieltä Morian porteille ja nyt olen Lorienissa ja päätin polkea loppukevään ympäri Lorienin, koska en halua vielä jatkaa matkaa. Lorienistahan matkaa jatkuu Anduinille ja sen matkan voisi mitata pyöräilyn sijaan vaikka melontakilometrein. Voin siis vallan hyvin vielä pyöräillä ja odotella melontakauden alkamista.

***

Kirjahyllystäni löytyy Barbara Straceyn kirjoittama kirja "Joyrneys of Frodo" jonka ostin vuonna 2005 Birminghamista "The Ring Goes Ever on" -tapahtumasta. Kartat innostavat minua, kuten Bilboa. Voin olla tuntikausia avatun kartan äärellä ja silloin on yleensä kyseessä jokin Lapin erämaan kartta ja tutustun sen kautta minulle uuteen vaellusreittiin. Enkä aina kaipaa edes valmista polkua, sillä taivalta voi taittaa myös polkujen ulkopuolella. "Journeys of Frodo" kuvaa tarkasti Frodon matkaa Hobittilasta Rivendelliin ja sieltä edelleen kohti Mordoria. Myös muiden Sormusten Ritareiden matkareittejä on talletettuna kirjaan. Karttoja löytyy eri mittakaavoin ja olen yrittänyt selvittää ja muuttaa matkojen pituuksia suurinpiirtein kilometreiksi. Toiset kartat eivät ole sallineet kovin pikkutarkkaa työskentelyä, sillä kuljetut polut eivät suinkaan ole tikkusuoria vaan hyvinkin kiemuraisia ja mutkaisia.

 

Hobittila - Rivendell suoraan Idäntietä kulkien 759km

- Hobittila - Bukinpurin silta 73,6km

- Bukinpurin silta - Brii 70,4km

- Hobittila - Brii 144km

- Brii - Viimapää 160km

- Viimapää - Rivendell 455km

Hobittila - Rivendell Frodon ja Aragornin jalanjälkiä seuraten 994km

- Hobittila - Metsähovin haltioiden piilopaikka 50km

- Metsähovi - Maggotin farmi 46km

- Maggotin farmi - Bukinpurin lautta 26km

- Bukinpurin lautta - Brii 128km

- Brii - Viimapää 229km

- Viimapää - Viimeinen silta 218km

- Viimeinen silta - Peikkokorpi 166km

- Peikkokorpi - Rivendell 131km

 

Rivendell - Lorien 698km

- Rivendell - Punasarven sola 474km

- Punasarven sola - Morian länsiportti 43km

- Morian länsiportti - itäportti 71km

- Morian itäportti - Caras Galadhon (Lorienin sydän) 94km

- Caras Galadhon - Anduinin rantaan 16km

Lorienin ympäriajo 144km

Anduinin ja sen sivuhaaran risteyksestä Lorienin eteläkärkeen 168km

Anduin mutkittelee jo hetken Lorienin maan sisällä. Kun lasken Anduinin melontamatkan alkavan Lorienin eteläkärjestä ja päättyvän Raurosin putouksille, jokimatkan pituudeksi tulee 298 kilomertriä. Jokimatka kuuluukin jo uuteen tarinaan.   

17. maalis, 2016

Hobitinkolo täyttyy ajatuksista yhdestä maailman parhaasta kirjasta ja ajatuksia hyvistä ja katsottavista elokuvista ja televisiosarjoista.

Kuvassa Hobittisaagan ensimmäisen elokuvan (Odottamaton matka) ensi-iltaan hommaamani hobitinasu. Karmea peruukki, eihän sitä voi edes katsoa suoraan kameraan! Vaaleasta kiharapehkosta voi päätellä tämän hobitin veressä virtaavan voimakkaasti helokesiverta. Elokuva oli ainoa, johon koskaan olen mitenkään teeman mukaisesti pukeutunut. Sormusten Herran aikoinakaan en ollut pukeutunut mitenkään erityisesti, koska en edes vaivautunut suuresta fanittamisesta huolimatta mennä katsomaan elokuvia niiden ensi-iltana. Myöhemmin on tullut tilaisuuksia pukeutua hobitiksi tai haltiaksi. Kääpiöasusteisiin kuuluvaa rekvisiittaa minulla on yhden karvalakin verran, tilasin rapakon takaa nimittäin Bofurin (suosikkikääpiöni) hatun.

 

Suomen Tolkien seura Kontu ry